torsdag 5 juni 2008

Att ta livet av sig!


Att ta livet av sig!


Efter att ha kollat runt och kommenterat lite så läste jag igenom aftonblaskans forum angående sjukförsäkringen.

Den känns igen .. iaf typerna i den
#Ett par rättshaverister som förklarar hur ont dom har och hur mycket pengar dem får
Den bistra sanningen är att folk sk*ter i hur mycket pengar du får och gnället om din smärta hit och dit. Visst lät det där illa men ytterst få kan rellatera till smärta och fattigdom och när tillräckligt många säger samma sak ser det bara ut som gnäll. Och vem bryr sig om gnäll ?
Då frågan är så bred så blandas sjukdomar och ekonomi i en enda salig blandning .. trots att dem hör ihop och dyker upp som siamesiska tvillingar måste man börja med att skilja dem åt. Man får inte mer eller mindre ont beroende på om man får 100kr eller 100.000kr
Klart ekonomi har en påtaglig psykisk påverkan och att inte ha nån ekonomi knappast gör nån friskare. Men blanda ihop det med skada,sjukdom, och handikapp rör bara till det för folk och får den sjuke/skadade att bara verka vara ett gnälligt pengahungrigt m00nster.
Och för såna finns inget botemedel .... än.
För ni har inte läst allt jag skrivit här.
Hoppas ni hängde med i skilsmässan ovan så bara sjukdom,skadorna och handikappen är kvar.
Dem här sakerna går det att göra massor med saker med eller?
Det stora problemet är hur snabbt dem här problemen åtgärdas och hur det görs.
Här fastnar dom flesta sjuka och skadade det måste klart bero på något och går det att göra något åt? Enl mig går det att göra massor om man ser till att lägga lite krut på att ta hand om dem som inte blivit friska direkt efter att den akuta skadan lagt sig. att sätta in ett komplett läkar gäng med sjukgymnaster och psykologer är inte så stor ide när dom rullas in på sjukhuset efter blivit överkörda tex.
Men om samma person inte återfrisknat efter låt oss säga två månader då är det daxs att göra en jätte insats Lägg in personen en månad till låt kompletta läkar grupper gå igenom varenda kroppsdel om det är vad som krävs. Även om den månaden skulle kosta mycket pengar är vinnsten ändå större i slut ändan. Dels ökar chansen att åtgärda nån oupptäckt skada dels slipper den sjuke känna oro över att dem inte fått den uppmärksamhet deras skada kanske behöver ypperligt tillfälle att samtidigt ta reda på deras ev arbets kapacitet och deras arbetförhållande innan dom vart sjuka och hur dem ska gå vidare. Lyckas den här biten så är det en väldigt stor del som kan komma tillbaks till arbete och ett värdigt liv att vara stolt över.
Som det är nu sitter många fast i åratal i det som kunde ha fixats här.
Dels i oändligt långa köer,
Dels med doktorer som bara klarar av en sak och säger att det har du inte sökt för när patienten undrar nåt.
Dom som har svårt att bli friska/friskare har oftast multipella skador och problem men får samtidigt mindre och mindre vård såklart så är chansen att dem ska ha en chans att tillfriskna i stortsett minimal. Jag personligen tror att ge dem här en riktig genom gång engång till låt oss säga ca 1-1.5 år efter skadan eller sjukdomen kan få några tillbaks deras liv. Kombinerar man den här vändan med att tydligt förklara vad deras sjukdom,skada är och hur dom ska ta hand om den och vilka förutsättningar dom kan förväntas kunna ha. Med ett sånt kvitto på sin status kommer garanterat ett par st till kunna anpassa sig utifrån sina förutsättningar och även kunna hitta det jobb dem kan tänkas passa till. Några av dem som verkade friska vid den första omgången men av olika andledningar inte riktigt var det ska självklart få en chans här med. På vägen hit har givetvis några "obotliga" konstaterats. klart dom ska ha ett värdigt liv och nån sorts framtid att se fram emot.
Skulle det här ha fungerat hade många med diffus sjukdoms bild haft en chans, liksom dem med multipella skador. Ett par med svåra psykiska skador lär också ha hittats plus nåra till.
Det skulle också lugna en heldel folk som anser att alla sjuka är simulanter som bara vill ta deras skatte pengar.
Om du lyckats läsa ända hit måste du liksom jag undra varför en liknande modell inte redan införts.
Tänkte du pengar .... så var det delvis rätt. Ett stort hinder är varifrån pengarna ska komma vilken av eg våra egna fickor pengarna ska tas. Stat.komun och landsting håller alla hårt i sin del av era pengar och delar hellre ut lite var än gör dig frisk. Där är den riktiga svenska sjukan den vi borde bota först innan vi hoppar på dem drabbade.

Om nån dick för sig att den sjukan är blå eller röd eller någon annan politisk färg så är det inte sant. Den sjukan har funnits där oberoende av vem som styrt. Jag vill gärna tro att den går att bota men vi är inte där än.
Kul föresten att just du hängt med så här långt.
Vad tycker du ska vi försöka med att ta ekonomin för dem skadade,sjuka och handikappade med?
Ekonomin är en väldigt svår del med många svår definerbara varianter.
Så här kommer dem som anser att alla sjuka är simulanter svimma.
Här finns det endel lösningar iaf trots att det är ett infekterat ämne.
Om man kan förstå vad det först innebär att vara sjuk/skadad och samtidigt få sin ekonomi raserad. Pengar betyder så mycket så det är minst 50% av skadan.
Försöker så här : Tänk dig att du blir rånad första dagen på din solsemmester långt hemmifrån

Hur många procent av din semmester vart då förstörd ? Gissar på att du sa att den vart 100% förstörd. Om du också blev av med dina hem nycklar sen kom hem och ditt hus inte fanns längre hur mycket av din semmester vart då förstörd. Så fort du försöker sova så minns du rånet och iom det kan du inte sova. nu fick vi lägga till nåra fler procent då tar vi det sista med.

Dem som råna dig slog även ihjäl din flickvänn/pojkvänn i allt det här ska du ensam lösa alla problem. Känns omöljigt va ? Även om du glömt det nu tänk då på att det första som hände här var att du blev av med alla pengar.
Kanske fick du en liten inblick om vad som händer vid ett trauma iaf.
Har man engång varit där är man väldigt rädd att återigen gå igenom nåt liknande och ekonomi blir en väldigt stor del av ens sjukdom,skada eller handikapp.
Vad ska man göra åt det här ? Vad är lösningen?
Min förenklade lösning på det är helt enkelt att vi alla går ihop och ger den skadade en ganska stor summa pengar. Nu sved det i pluskan hos endel men lugn chansen att dem pengarna ska komma tillbaks är mycket större än dem pengarna du nu delar ut portions vis varje månad i många år till sjuka.skadade och handikappade som efter blivit av med allt får klara sig på en nivå dem aldrig kan ta sig ifrån. Så eg gav du aldrig bort nåra pengar du gjorde en investering.
Om det går att rädda en enda människa ifrån bistånd och misär Så är det en omätbar vinnst.

Om dem som varit med om ett svårt trauma med allt vad det innebär av skador och handikapp och sjukdom också fick hjälp med en advokat eller jurist som såg till att den utsattes intressen togs tillvara vad det gäller försäkringar och liknande juridiska problem skulle kanske investringen komma tillbaks förtare än någonsin. Lägger man på den psykiska påverkan det innebär på allt det här förstår man kanske problemet och att nåt måste göras. Du som glömt traumat hoppa upp och läs "sol semmestern" igen.

Så klart inte en heltäckande lösning men nåt ska ni göra själva med.


Nu till rubriken :

var ett par st på aftonbladets forum som talade om att ta livet av sig.
Som om nån skulle bry sig om att bli av med en "snyltare"
Om dem som pratade om självmord ska göra nåt intlegent borde de vara att i protest se till att dom kostar så mycket som möjligt istället.
Tex se till att få åka magnet kamera minst engång i veckan det är dyrt det.
Ni måste se till att slå där det känns inte underlätta för dem som motarbetar er.

Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: