söndag 14 september 2008

Gör Om Gör Rätt

Gör Om Gör Rätt
Efter ha kikat i protokollet från stadsdelsnämndens sammanträde så är dem iaf på väg åt rätt håll. Mötes protokoll: Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd sammanträde 2008-08-21

Längst ner i det här protokollet tas iaf elförbrukningsfrågan upp tyvärr skjuter dem breve målet.

Men tar väl det positiva först.....


"Det har förekommit i flera domar som anmälts i sociala delegationen att länsrätten helt eller delvis har bifallit överklaganden om avslag på ekonomiskt bistånd till elräkningar. I flera fall har det varit uppenbart att en individuell behovsprövning inte har gjorts. Dessutom har medborgare i andra sammanhang framfört att hänsyn inte tas till sökande som vistas hemma större delen av dygnet och därför har högre elförbrukning än de som är borta delar av dygnet"

Ja alldeles riktigt att om man inte har förmånen att kunna arbeta så är man hemma och vaken ca 16 timmar per dygn. Medans "normal befolkningen" är hemma och vaken ca 6 timmar per dygn.
Det innebär i praktiken att är du sjuk och inte arbetsför så med den praxis som tycks gälla får du till att börja med vara beredd att tillbringa dem 10 timmarna i totalt mörker och utan att använda någon som helst el. Om någon skulle ha kommit på tanken att införa något sådant i Sveriges fängelser att landets interner skulle sitta 10 timmar isolerade i mörker per dygn hade det blivit ett jälla liv. Men tydligen finns det inga hinder att införa det mot dem sjuka och medelösa.

Nu kommer det misslyckade målskyttet.....


"Enligt stadens riktlinjer för ekonomiskt bistånd ska Konsumentverkets beräkningar av medelförbrukningen vara vägledande för bedömningen av om förbrukningen är rimlig eller inte, men medelförbrukningen får inte ses som ett tak. Enligt kontakter med socialtjänstförvaltningen ska den förbrukning som anges i riktlinjerna vara ett stöd för handläggningen och inte ses som en norm. I handläggarutbildningen har socialtjänstförvaltningen poängterat att en individuell prövning måste göras. Tillämpningen har även tagits upp i chefsnätverket"

1# Konsumentverket har aldrig gjort någon beräkning och har inte av regeringen den uppgiften att ta fram en beräkning för elförbrukning.
2# Att använda en norm där en skälighets bedömning ska gälla torde vara ett direkt lag brott.
3# Uppgifterna om elförbrukning kommer från Statistiska centralbyråns (SCB) undersökning Hushållens ekonomi 2004. Dock är nog den elförbruknings undersökningen nog betydligt

m00ns

Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3116&a=827974