söndag 4 januari 2009

Brott som Marknads Kraft


I det nyliberala tänket
ingår alltid mer poliser och hårdare straff samtidigt som dom socialaskyddsnäten alltid urholkas. Den som inte funderar på om brott och urholkat socialtskyddsnät på någotvis hör ihop bör kanske hänga med nu. För om man åtminstone anar sambandet så förstår man kanske också att brott snabbar upp marknaden.

Ett exempel:
Du köper en cd spelare till bilen som sen blir stulen av den sjunkande socialbidrags statistiken. Att du skulle känna dig glad över att socialbidrags tagarna minskat när du står där med trasig ruta på bilen och den ny inköpta cd-spelaren borta har jag svårt att tro. Däremot är den fria marknaden glad.

För marknaden snabbas upp och om du använder din försäkring som rakar i höjden så omsätter du nu två cd-spelare till samma bil. Din stulna cd-spelare sjönk först till halva värdet när du monterade den och den sjunkande socialbidragstatistiken fick bara en tredjedel av det värdet för att omsätta den i pengar. Att du nu hänger på det nyliberala tänket och tycker likt dom att istället för att hjälpa och minska antalet socialt utslagna så ropar du på mer polis och hårdare straff.

Vem som ska betala för det kalaset är du.
Att hålla någon i fängelse kostar 3.500kr om dagen istället för dom 3.500kr i månaden som samma person kostat i socialbidrag. Vad varje extra polis och extra väktare som behövs för att hålla den sjunkande socialbidrags statistiken i shack kan tänkas kosta har jag inte koll på men att det kommer kosta betydligt mycket mer att göra på det nyliberala sättet än att hjälpa kan inte vara svårt att förstå. Hur länge har du råd att låta det få fort gå? hur mycket tycker du att du tjänar på ett sådant här tänk? Tror du att brotten sjunker av att göra på ett sådant här sätt?


LikadanSåklart så förstår du att brottsligheten aldrig kommer sjunka utan tvärtom öka. För dom som hamnar i fängelse kommer förr eller senare ut igen lika fattiga och lika my6cket utan hjälp som gjorde att dom hamna där första gången. Om du hjälpt någon istället så hade den personen haft en chans att bära sina egna kostnader som du nu kommer få göra tills den dagen den demokratiska viljan finns att göra något åt problemet.

För dom som läst kommentarerna på mitt tidigare inlägg som jag gjorde ang att frivillig/välgörenhets organisationer engageras av besparings skäl kan nu läsa i svd.se om hur mycket skattepengar som går till dessa organisationer att dom inte bekämpar utan bara underhåller hemlösheten och bara förlänger lidandet för dom stackarna utan bostad har väl dom som läst mina inlägg börjat förstå, Att det ligger i deras intresse att det alltid finns ett behov av deras tjänster och att dom aldrig kommer försöka bygga bort sig själva lär väl resultaten av den granskningen bli som nu ska göras. 2009 fördelar socialtjänstnämnden 123 miljoner kronor till frivilligsektorn. "Staden skärper bidragskontrollen.svd.se"
Om convictus "Arbetsrätt satt på undantag.svd.se Organisationen, som ska hjälpa de mest utsatta, kritiseras nu för att kränka personal och regelmässigt åsidosätta arbetsrättsliga regler." En väldigt läsvärd artikel i samma ämne. Här handlar det om dom som står absolut längst ifrån den öppna arbetsmarknaden som över utnyttjas utan att ha anställnings avtal eller någon som helst trygghet den som försöker hävda sig blir satt på undantag för att sen mista sitt jobb. Att målet skulle vara att hjälpa dessa människor ifrån välgörenheten til riktiga jobb och trygghet rimmar väldigt dåligt med det faktiska handlande convictus gör när dom sparkar dom som vill ha anställnings avtal och dem som inte längre får lönebidrags anställningar. Så fort dom blir en belastning istället för en ekonomisk tillgång är dom inte välkomna.


Aktuellt från mig:
Välgörenhet ger Odräglighet


Läsvärt i ämnet:
"Jag slutar aldrig förvånas över vilken märklig värld vi lever i. Men Daniel Ankarloo har i alla fall på ett förtjänstfullt och lättbegripligt vis dragit undan mattan för de värsta nyliberala påståendena som journalisterna tar som dagens sanning och oreflekterat rapar upp likt papegojor. Journalister som vänder sig till samma nationalekonomer, finansanalytiker och ekonomiska kommentatorer för svar på den globala krisens orsaker som konsekvent upprepat mantrat: "Ingen fara, sitt still i båten." Så Marknadsmyter kanske vore passande som årets julklapp till vår kära journalistkår." "Marknadsmyter och ekonomers latin.yelah.net" Abe Bergegårdh

"blev en smula förvånad när jag läste ekonomen Daniel Ankarloos Marknadsmyter.. Visserligen finns här den noggranna sifferexercis som avslöjar en rad myter om att svenska folket fuskar bort statsbudgeten eller att kapitalismen är på väg att öka jämlikheten på jorden" ab.se.Göran.Greider


Oegentligheter inom sjukvården:
Fusk i Sjukvården
Fortsättning på den tragiska berättelsen om Birgitta

Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

peter adler sa...

Hej m00n,

Du skriver att ”den fria marknaden” blir glad av att någon pajar rutan i min bil och snor CD-spelaren. Men för att den analysen ska hålla så måste du beskriva konkret vem är ”den fria marknaden” som upplever denna glädje. I ditt exempel är det CD-spelar-tillverkaren (och f ö också bilverksta’n) som gynnas. Men om de inte skickar ut folk för att paja bilrutor så är det ointressant om de gynnas av något som de alltså inte påverkar. Jag, som är marknadsaktören som äger bilen och har köpt CD-spelaren, blir definitivt inte glad.

Ni i Vänstern brukar använda etiketten ”nyliberal” på alla som tycker att vi ska ha mindre regleringar inom vissa samhällsområden (t ex friare invandring). Men vi som vill ha mindre regleringar vill inte avskaffa alla socialbidrag. Men ändå, din tro att lite socialbidrag löser brottligheten är för övrigt rörande. Märkligt att de flesta brott begås av unga män, är det för att just de får för lite socialbidrag? Många egendomsbrott begås, sägs det, av drogberoende i behov av pengar för sitt olagliga fix. Beror de brotten på att de får för lite socialbidrag? (Att de däremot ska ha hjälp att komma ifrån sitt beroende är det nog ingen som ifrågasätter.)

Anonym sa...

peter adler
För det första är jag inte vänster även om jag kan förstå att man kan få den uppfattningen om man läser ett inlägg. Om du läst mer än ett inlägg hade du förstått nu att varje hemlös kostar 600.000kr att hålla utan bostad. Att det skulle finnas nån relevans i att du antingen tycker dom får för mycket soc bidrag eller för att jag skulle tycka att dom får för lite soc bidrag verkar som ett högst märkligt resonerande. Vilka som tjänar på att fler stölder begås iom att man urholkar socialförsäkringen och bistånden och istället för hjälp vill ha fler poliser och hårdare straff kan knappast behövas raket forskar examen för att räkna ut

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Att socialbidragstagarna i stockholms området minskat under den tid dom normalt ökar samtidigt som metall stölderna ökat explosions artat kan inte vara så svår ekvation att få ihop hur det kan komma sig. hur ditt resonemang håller ihop att det skulle vara något positivt med att stå för dom ökande kostnaderna istället för att försöka hjälpa någon kan du knappast förstå själv.

Anonym sa...

moons - Du uttalar dig väldigt svepande och generaliserande om Convictus, enbart utifrån en hårt vinklad artikel i SvD. Vad vet du själv egentligen om vad som ligger bakom detta?

Reportaget utgår från personer (inte nödvändigtvis de som nämns i artikeln) som använder reportaget som medel för att komma åt sina meningsmotståndare. Sakfrågan är mindre viktig, bara det blir smutskastning. Journalisten dansar tyvärr efter deras pipa, utan att förmå göra en neutral analys.

Det tycks inte krävas mycket för att bli undersökande journalist idag. Att skrapa på den yttersta ytan på en fråga så att man kan krysta fram ett vänstervinklat reportage verkar vara den huvudsakliga förmågan som tränas...

Riktigt uselt för att vara vår näst största morgontidning.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Om convictus är dom som styr dom 30.000 personer som lever på människors utsatthet så visst är det svepande att jag inte vetat att ni står bakom alla dom 900 olika välgörenhets organisationer som tar hand om dom 11miljarder som knappast kommer dom utsatta till del. För då skulle minst ett par utsatta dela tomtgräns i danderyd tillsammans med Reinfeldt och andra politiker. Att inte så är fallet utan att dom fortfarande går på stan och fryser kan kanske ge en liten vink om att pengarna inte kommer dom utsatta tilldel utan mest underhåller den välgörenhets organisation som fått pengar skänkta till sig.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Sen har du världens chans att delge oss dina åsikter här ifall du vill. Om du läst något tidigare inlägg kunde du kanske förstått att min inställning hade jag redan innan DNs artiklar. Personligen tycker jag att det är bra att deras situation belyses. För tystnad och att ingen tidigare haft en aning har bevisligen inte hjälpt hittills. Eller är det en lögn att folk går omkring på gatan och fryser inatt för att dom saknar bostad?

peter adler sa...

Hej M00n,
mitt huvudbudskap är att man inte behöver vara raketforskare för att inse att din konspirationsteori - "Vilka som tjänar på att fler stölder begås iom att man urholkar socialförsäkringen och bistånden och istället för hjälp vill ha fler poliser och hårdare straff kan knappast behövas raket forskar examen för att räkna ut" - är absurd.
Nu är jag inte raketforskare men jag är fd borgerlig kommunpolitiker (blygsam sådan) och jag kan därmed säga att jag VET att din konspirationsteori inte stämmer.
mvh/Peter

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Peter
Trevligt skrivna kommentarer har du det uppskattas.
Konspirations teori eller inte defakto är att slutresultat är desamma. Det du säger dig veta får du gärna dela med dig av så det inte förglir en borgar hemlighet eller förborgad hemlighet är väl rätta ordet.