söndag 4 januari 2009

Kalla vindar för dom hemlösa


Det är förvånande att vad nyliberalism
är så mycket viktigare än det faktum att människor tvingas gå ute och frysa om nätterna. Det är inte hemlösa som fryser... Det är människor.
Vad Peter Adler menar med sin kommentar förstår jag inte att den kommentaren på någotvis skulle värma Hasse Olani när han får och fryser på stan kan väl knappast någon tro.

Peter Adler

""Men vi som vill ha mindre regleringar vill inte avskaffa alla socialbidrag. Men ändå, din tro att lite socialbidrag löser brottligheten är för övrigt rörande. Märkligt att de flesta brott begås av unga män, är det för att just de får för lite socialbidrag? Många egendomsbrott begås, sägs det, av drogberoende i behov av pengar för sitt olagliga fix. Beror de brotten på att de får för lite socialbidrag? (Att de däremot ska ha hjälp att komma ifrån sitt beroende är det nog ingen som ifrågasätter.)""Brott som Marknads Kraft"

Att Peters kommentar inte är annat än kalla höger vindar skapade för att rättfärdiga den behandling dom frysande utan bostad får leva med. Hur han tänkt hjälpa dessa utsatta människor utelämnade han kanske har han tänkt bjuda hem alla till sig för en varm kopp kaffe och någonstans att sova.

Mimikry - Vandra vägen


För att det ska finnas någon chans att hjälpa någon tillbaks till ett socialtliv krävs något så grundläggande som en bostad. Om det bara är "lite socialbidrag" kan han väl säga det till dom folkvalda så är problemet löst på ett kick. Hur han och dom andra " nyliberalerna" med samma tänk. Har för lösning förutom dom hårdare straffen och dom fler poliserna våran landsfader Reinfeldt pratade om och hade som enda lösning på problemet. Att någon skulle gå på att det på någtotvis skulle vara en hållbar lösning kan bara en nyliberal tro.


Att alla dessa 17-18.000 människorna utan bostad skulle vara knarkare och bara vara intresserade av att få i sig nästa fix låter mer som indoktrinering än mågot väl fram tänkt. Att ett flertal av dom här utan bostad varken knarkar eller super måste komma som en överraskning där den tanken föddes. Sant är dock att många av dom haft otur i livet. Men att det skulle diskvalificera dom för att få komma tillbaks till ett människovärdigt liv bort från droger och alkohol är något jag aldrig kommer acceptera.


Stans hemlösa extra utsatta i vinterkylan.svd.se

"Tio minusgrader på dagen och ned mot det dubbla nattetid. För Stockholms många hemlösa blir tunnelbanan och jouröppna affärer räddningen i kylan om inte härbärgena räcker till."

Så länge det finns en chans att rädda någon enda av dom här tillbaks till ett liv likt ditt och andras så kan man inte acceptera att människor i landet Sverige år 2009 fortfarande inte har någonstans att bo. Den dagen det är "okej" att folk sover utomhus har vi alla forlorat vårat människovärde.

Från mig:
Välgörenhet ger Odräglighet
Finns massor av inlägg i ämnet i bloggen.

Aktuellt i ämnet:
Hälsomottagning för hemlösa
Behövs hemlösheten och skapar vi därmed hemlösa?
Staden skärper bidragskontrollen
Arbetsrätt satt på undantag
Studenter ger juridisk rådgivning åt hemlösa

Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Att jag skulle ha något personligt emot den "Peter Adler" som skrev hoppas jag ingen tror. Det är det där jälla skit tänket som fick mig att komma av mig helt. Samma stuk som Jussis i "Jag har träffat Jussi han som ska stå staty". Han ville att buset i södertälje hellre skulle slå dank på hans bekostnad än att han skulle hjälpa dom bli självförsörjande. men men...

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

http://m00nster.blogspot.com/2008/11/jag-har-trffat-jussi-han-som-ska-st.html

John Olsson sa...

Vad gäller hemlösa har man i och med Allians-regeringen gjort det stora framsteget att man erkänner det finns hemlösa i Sverige. Detta är ett framsteg jämfört med Sosse-regeringen som alltid tystat ned sanningen och inte kunnat erkänna sitt misslyckande.

Det var under sossarnas regerings-tid som min familj (med barn) stod tillsammans med 200 000 andra människor i bostadskön i Stockholm. Men på den tiden var det tabu att ens nämna att det fanns hemlösa i Sverige.

Sossarna blev t.o.m. sura på Frälsningsarmen och Stadsmissionen då dessa nämnde om problemet med hemlösheten.

Innan ett problem kan lösas, måste man ju åtminstone erkänna att problemet existerar.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Vet inte vad jag ska säga om det.. eller så stort så onget kort svar kan ge frågan rättvisa. Men nåt jag ständigt irriterar mig över är att både vänster och högern skyller på varann på bekostnad av dom som är utsatta eller är i behov av något. Vem fean som kom på den idén att det skulle vara legitimt att betee sig som skit bara för att den andra pajasen gjort något värre någon gång. Det är inte sant att man kan förstöra livet för någon enda mä'nniska bara för att någon annan gjort det tidigare. Sånt j-vla skit tänk kan dom hålla på med i sandlådan.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Det är inte första och säkert inte sista gången man ska behöva se sånt skit tänk nedskrivet. Men sånt lågt skit tänk har samma värde som det den Peter Adler hade som kommentar bara en massa ut spydda ord utan att ha satt sig in i ämnet och utan att presentera någon annan lösning än att den andra sidan minsann var värre. Vad löser man med sånt? Vem som ska få hinken och vem som får spaden?

Neoliberal Agenda sa...

Vi i Sverige betalar årligen 1 500 000 miljoner i skatt och ändå finns det uteliggare.

Är det uppenbart att de socialistiska lösningar inte fungerar.

pyrets-tankar sa...

I min kommun finns det ett kommunalråd ( moderat) som säger att man inte ska hålla på en massa sånt där förebyggande tjafs, för då kan man upptäcka problem som man annars inte hade sett..och då kan det bli dyrt.
En moderat riksdagsman har sagt att han vill ge socialtjänsten hårdare koppel för att budget ska hållas. Om budget för socialnämnden ska hållas utan att man skrotar all förebyggande verksamhet innebär det att man måste göra en stenhård prioritering och inte ge några vuxna missbrukare någon vård eller behandling alls ( om de inte är vårdnadshavare till minderåriga barn).

Det vet alla som håller på med socialt arbete i någon form att förebyggande arbete alltid lönar sig.
Det är en skam för vårt samhälle att det människor ska tvingas sova ute i kylan.
Vi har råd att ge tak överhuvudet.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

En av sakerna jag försöker få fram är att när man sparar för hårt så blir resultatet precis tvärtom. Att det är så få som förstår att när man nekar någon hjälp så slutar dom inte existera utan tvingas hitta andra sätt för sin försörjning. Om man istället för att spara såg till att folk fick hjälp och en chans att bli självförsörjande så skulle kostnaderna till slut minska. Om den som nekas hjälp istället måste göra något olagligt så har kostnaden bara ökat. Hur länge vi har råd med att inte hjuälpa folk är nog en bättre frågeställning.

rolfnilsson2001 sa...

Ju mer man sätter sig in i hur olika organisationer och myndigheter agerar i hemlöshetsfrågan, desto tydligare blir bilden. Det handlar endast om att nära den egna organisationen.
De utsatta hamnar i ett slags påtvingat kundförhållande till en växande marknad. Ni som lever under någorlunda drägliga förhållanden kan kanske känna igen er i hur elbolag, försäkringsbolag - statliga som privata sätter lagom press på er till och från. Hur banker och telebolag hetsar er ibland. För en hemlös råder samma förhållande till ”hjälparen”.

Socialtjänsten håller den utsatte i ett grymt grepp och ser med anklagande ögon på den som behöver stöd. Det är mycket svårt att komma ur detta förhållande så länge du inte har något att bygga din förhoppning på. Staden låter hela tiden verksamheten växa med olika projekt. Det är lotsar, medborgarkontor och andra verksamheter som inte har något med hemlöshet att göra.

De hemlösa används systematiskt i ett enda syfte. De används till att samla in och att söka pengar på. De fråntas sina möjligheter och allt hopp om att kunna leva under likvärdiga förhållanden som den övriga befolkningen. Den stress som den någorlunda lyckade medborgaren lever under transporteras ner till den som inte har något alls.

Tänk om vi tillsammans skulle kunna komma till den slutsatsen att den här binder upp oss. Om än till olika grad. Att vi alla hamnar i ett sorts skuldförhållande till dessa till synes så självklara aktörer. Hjälporganisationer och myndigheter värnar om sina egna bidrag eftersom dessa håller dem vid liv på samma sätt som banker och elbolag.

Priserna stiger, börsen går upp och ner och vi vaggas hela tiden in i en känsla av att vi är en del av en ständigt pågående utveckling. Enligt Ulla Beijer på forskning och utvecklingsenheten vid Stockholms stad (FoU) så har inte antalet hemlösa förändrats på 12 år siffran ligger konstant på omkring 3 000 personer i Stockholm. Enligt Jan Flyghed som är professor i kriminologi så har inte heller brottsligheten ökat tillnärmelsevis på det sätt som medier och politikerna ständigt ger uttryck för. Vi tycks leva i en bubbla som omgärdas av olika påhittade hotbilder. Vi värnar om vår egen trygghet och blundar för de egentliga orättvisorna. Vi behöver sjukpensionärer, invandrare, hemlösa och arbetslösa som skrämmer oss lite lagom så att vi kan känna oss tillräckligt motiverade att värna om vår egen nästan så ”trygga” position.

Vi matar oss med tragedier och med stigande siffror av olika slag. Men ser vi egentligen det pris som vi alla får betala för detta. Ser vi det samhälle som vi skapar med detta förhållningssätt?
Rolf Nilsson
Föreningen Stockholms hemlösa

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

För mig så är bilden rätt klar trots det så förvånas jag fortfarande. Som av kommentaren jag fick längre ner.
"moons - Du uttalar dig väldigt svepande och generaliserande om Convictus, enbart utifrån en hårt vinklad artikel i SvD. Vad vet du själv egentligen om vad som ligger bakom detta?"

Den som skrivit det där kan inte vara vidare läs kunnig. Men som oftast kan man konstatera att trots att det handlar om utsatta bostadslösa där den anonyme verkar ha kunskap så är det viktigare och täcka upp sin egen rumpa än att hjälpa en utsatt.

peter adler sa...

Hej M00n,
det är riktigt att jag inte presenterade en lösning, jag invände bara mot din analys att "den fria marknaden" var glad över brottslighet.
Sedan anklgar du mej för en massa saker som inte följer från mitt inlägg. Att debattera på det sättet hjälper ingen hemlös.
För övrigt, tack till Rolf Nilsson för tänkvärt inlägg.
mvh/Peter

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Peter
Du får börja precisera dig i dina kommentarer. Att det skulle finnas ett värde för någon att läsa att du är missnöjd när inlägget handlar om bostadslösa.

""För övrigt, tack till Rolf Nilsson för tänkvärt inlägg.
mvh/Peter ""

Rolf Nilsson sa...

Om vi utgår från att alla medborgare i detta rika land tillhör, att alla människor i Sverige tillhör en gemenskap som tävlar med alla andra gemenskaper om att vara bäst i hela världen på demokrati. Om vi verkligen menade något med att "alla ska med", borde det då inte vara en rätt het sak att få ner hemlöshetsantalet till noll ganska omgående?

Varför för inte de som anser sig representera vår allas demokrati bättre än alla oss andra inte upp frågan på regeringsnivå, istället för att låta förvirrade stadsdelar bolla livsöden mellan sig. Istället för att låta pressade landsting och kommuner slänga hemlösa mellan sig som kastbollar. Istället för att låta frivilliga och socialproffs göra upp märkliga avtal mellan sig och över utsatta människors huvuden i "demokratisk" anda.

Dessa avtal kvarhåller människor i livslångt utanförskap. Det är avtal som aldrig, aldrig, aldrig leder till att hemlösheten i grunden löses. Är detta verkligen vad de folkvalda menar med att vara bäst i världen på demokrati? Varför följer vi då inte det som står i lagen?
Om vi följde det som står inskrivet i regeringsformen och om vi verkligen ville leva upp till allas våra mänskliga rättigheter vi skrivit under på, så skulle hemlösheten vara över i morgon. Om vi la våra egenintressen som politiker och tjänstemän, som karriärister och som löneslavar en aning åt sidan, bara en aning och delade med oss av hemligheten, av oåtkomligheten, av det som vissa ser som den självklara rättigheten när det gäller dem själva.

Då skulle vi inte behöva snyfta oss fria när vi passerar stadsmissionens eller situation Stockholms snuskigt påkostade reklamkampanjer i tunnelbanan – snyfta eller fnysa oss fria. Jag tror att den allmänna oviljan att verkligen ta ställning för det som ligger i ordet demokrati på sikt kan vara minst lika farlig som att låta en före detta hemlös bo i just "mitt" rena, ordnade kvarter . Eller att låta en före detta knarkare bo i ett just "mitt trygga område".

Vad blir det kvar av vår stolthet och vår förmåga att värna om varandra när vi inte längre står för något? När vi låter oss skrämmas av kickproducerande snusk-journalister som skriver om precis vad som helst för att få sälja lösnummer.
Vad som helst utom om det som verkligen betyder något. Journalister skyller på läsarna, läsarna skyller på myndigheterna, myndigheterna skyller på bristande anslag och på pengar. Pengar förvandlar sig ständigt, söker nya former. Former som hetsar och lockar oss. Vi fyller det offentliga rummet med enorma nakna tjejer utan att någon reagerar. Detta är helt okej i "demokratins" namn men om hemlös tigger på tunnelbanan ryggar vi indignerat tillbaka.

Har vi tappat kontakten med vår värdighet? Borde inte värdigheten ligga i att vi bryr oss om att alla har rätt till den – värdigheten alltså. Denna värdighet vilar på att vi upplever oss ha samma grundläggande rättigheter som de vi delar vår tillvaro med. Det som jag ser som en rättighet för mig själv måste vara en rättighet för dig också? Inte bara en möjlighet om du anpassar dig till det sätt på vilket jag missbrukar bonusjaktens spelregler. Den jakt som jag bedriver för att uppnå andra värden. Värden som ligger på en högre nivå. Värden som svävar en bra bit över det som vi kommit överens om i detta land utifrån FN deklarationen.

Fastighetsspekulanter gör sig feta vinster utan att vi medborgare reagerar. Hyror trissas upp och priserna tävlar med demokratin om utrymmet. Det är inte dessa värden som ligger till grund för det gemensamma. Det handlar i grunden inte om du ska ha en Mercedes i stället för en Folkvagn. Eller en dyr märkeströja istället för en lite billigare. Grunden handlar om att ha ett tryggt hem och att ha mat för dagen. Allt annat är bonus! Det är dessa "bonusar" som vi ska hänföra till möjligheter. Inte det grundläggande som bostad och mat.

Idag pratar vi om höga löner som om det vore rättigheter. För väldigt många människor i Sverige har denna syn på möjligheter också blivit till rättigheter.
I alla fall i deras egna huvuden. Detta har i sin tur har lett till att det för väldigt många andra har blivit så att de grundläggande rättigheterna som står inskrivna i vår grundlag i stället har förvandlats till en möjlighet.

Om jag nu vänder mig till dig som medborgare och frågar: Tycker du att dina bonusar skall komma till dig på bekostnad av en annan människas rättighet så ryggar du antagligen tillbaka. Du kanske känner dig förolämpad. Du tycker kanske inte att jag har rätt att anklaga dig. Därför ber jag dig istället att begrunda denna lek med ord som "demokrati och rättighet".
Annars kan du kanske se det som en möjlig skyldighet.

Samhället är nog mycket skörare än vad vi tror. Det vet vi som någon gång som trillat utanför!Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
Tfn: 0736-76 42 86