torsdag 26 februari 2009

Hur man hade fått betalt för film istället.


Att företaget bakom kazaa och skype

hade någonting bra på gång när de släppte "TV spelaren" Joost kunde man läsa i media. Den hyllades i nästan i alla teknik tidningar. Här lanserades ett helt nytt sätt att se på film och tv inslag med bittorrent tekniken. En helt perfekt lösning för att distrubera media. Tyvärr är projektet nedlagt och det enda som finns kvar är deras hemsida med flash filmer. Andledningen till att Joost aldrig slog beror på media industrins ovilja att anpassa sig till den marknad som finns. Istället försöker de få marknaden att anpassa sig till sig. Finns det något bevis för att ett sådant förfarande någonsin lyckats?

SF Reklam


Att Joost eller liknande lösningar
aldrig kommer bli verklighet i Sverige på grund av upphovsrättens utformning gör det än mer sorgligt. För det är så att vill man visa film eller serier eller inslag. Så måste man här i Sverige ha tillstånd av varje upphovsrättshavare till varje film. Att bara få tag i varenda sådan är i stortsett omöjligt och kostnaderna för att skapa avtal och sändningsrättigheter enorm. För hela världen kan se Åsa-Nisse helt plötsligt. Att inte heller Sveriges upphovsrättshavare valt att skapa en stiftelse där film skapare kan ansluta sig och där stiftelsen ser till att ta fram avtal med nya inovationer så som Joost beror bara på deras enorma ovilja att anpassa sig till tittarna utan de försöker få tittarna att anpassa sig till dem.

Att vi i Sverige nu valt att ge upp vårat privatliv
och våran integritet på grund av media industrins ovilja att skapa förutsättningar för sig själva att få betalt är skrämmande. När ska media företagen förstå att IFPI eller APB aldrig har sålt ett enda media åt dom utan bara kostat kreaktörerna pengar? Hade det inte varit betydligt enklare att försöka sälja och visa upp det man producerat istället för att stämma varenda en som tjuvkikat olagligt på det? När kommer någon inse att det de håller på med bara är en katt och råtta lek som kommer på gå tills mediaföretagen byter fot och ser till att skapa möjligheter att få betalt för det dom gjort.

Harpo - Movie Star 1976


Vill man få betalt för att en film sprids på torrent siter
bör man gå ifrån den omorderna idén att lägga reklam pauser i filmer och istället "bränna in" reklam i filmer där TV3/TV4 loggan sitter. Vem tänker på den idag? Sen är det bara att sälja "tv-logga tid" från antingen en som vill sponsra hela filmen eller olika priser beroende på längd "tv-loggan" visas med deras reklam. Att den som ponsrat filmen eller flera stycken som gjort det skulle få sin reklam gratis spridd om filmen fildelades kan inte var så svårt att förstå. Men istället har vi i Sverige valt att ge upp vårat privatliv och tagit död på våran integritet och inget media är någonsin värt det priset. "Stiftelse iden finns presenterad i tidigare inlägg."

Aktuellt i tidningar
Nytt storgräl i Pirate Bay-rättegången
Piratdom kan fördröjas flera år.syd
Pirate Bay-rättegången fortsätter.svd
Försvarets vittne hårt ansatt.svd
Rättegången mot Pirate Bay - dag8.DN
Piratvän ovilligt ställd mot Pirate Bay
Riksdagen beslutade om Ipredlagen.dn
Riksdagen helt oenig om nedladdning
Wallis: ”Skicka blommor till min fru”.svd
Pirate Bay-målet: Så skadas skiv- och filmbransch.nytekn
Allt om fildelning och fultankning.idg
Bittorrent inte bara för pirater.idg
Juristerna om bloggoffensiven i Pirate Bay-rättegången
Pirate Bay-dom kan skjutas upp.idg
"Fruktansvärt om Pirate Bay frias".dn
Ja till Ipred
Pirate Bay: Visioner i krock med korsförhör.nyt

Aktullt från mig nu
IFPI, APB, IPRED, ACTA och Rättegången
Tror någon att ACTA eller Ipred kommer sälja musik?
Går det att tjäna en spänn på musik än?
Tänk jag blev nästan Antipirat engång
Out Off Line
Bloggar
Oberoende forskare inget för målsägarna
Nu vet vi - det går inte att beräkna...
Känner någon till.scaber
Mot bättre vetande.fridholm
Ipred: Välkommen till privatpolisstaten Sverige!
VLT står upp för grundlag och källskydd.
ACTA Update!
IRMA Threatens Irish ISPs
Threat of legal action on music copyright.irish.times
Proposed US ACTA multi-lateral.wikileaks
irmaletter.pdf
Sheehy Donnelly Copyright Department


Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant Loke Jens.O Badlands Hyena
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,,

6 kommentarer:

Anonym sa...

tekniktidningar.
bittorrenttekniken.
flashfilmer.
mediaindustrins
filmskapare
mediaföretagen
katt och råtta-lek
torrentsiter
reklampauser
TV3/TV4-loggan
"tv-logga-tid"

Särskrivning är ful och onödigt. Kan du skilja på fem tusenlappar, femtusen lappar och femtusenlappar kan du också sluta särskriva. Det är bara att lyssna på hur man säger. I svenskan går vi upp i språkmelodin i slutet på varje ord.

formatfabriken.se/ideblogg sa...

"aldrig slog beror på media industrins ovilja att anpassa sig till den marknad som finns..."

Har aldrig riktigt förstått den ståndpunkten. Oviljan ligger väl ändå inte primärt hos industrin. Den ligger väl primärt hos konsumenterna som inte utnyttjar sin fria vilja som konsumenter att helt enkelt inte köpa denna totalt icke-marknadsanpassade produkt.

"Finns det något bevis för att ett sådant förfarande någonsin lyckats?"

Nej,vilket indikerar att produkten inte är så felanpassad ändå. Vi köper skiten trots att vi varken måste eller är avhängig av den för vår överlevnad. Bara därför fortlever systemet.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Föreslog den iden med.
Att de kunde ta bort sitt sk-t från nätet så de fria alternativet kunde äntra scenen i inlägget.

http://m00ns.blogspot.com/2009/02/rts-kraver-att-all-rattighets-skyddad.html

Warner lydde och har tagit bort sin musik från youtube =o)

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Läste på er sida (Formatfabriken)

"Vad är en idé?
Många begår ofta mistaget att likställa idé med “uppfinning” eller “nyskapande”.
Så behöver det inte alls vara. Lika mycket som en idé kan vara en ny lösning på ett gammalt problem kan den också vara en gammal lösning på ett nytt problem.
Att komma på en idé handlar lika mycket om att identifiera ett problem som att lösa det.
För själva lösningen kan vara purenkel."

Precis det jag gjort =o)
Bara ínföra en stiftelse och se till att skapa förutsättningar för att få betalt för den media som finns. En stiftelse där kreaktören själv kan få bestämma priset på sitt verk.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Sanningen är eg att vi behöver det som producerats redan lika mycket som vi behövde dockusåpor då manus författarna strejkade.
Som om det helt plötsligt hade funnits ett uppdämpt behov av dockusåpor som vi verkligen behövde.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Lägger väl till fördelen med att "bränna in reklamen" också. Att filmer med inbrännd reklam skulle bli nära nog gratis för de som visade den då den som fianserat filmen och har sin reklam i den skulle kämpa för att få den visad i tv. Det skulle kunna ge Joost det lyft programmet förtjänar. Det skulle troligen gå att "bränna in reklam i äldre film med. Sen är det bara att dela ut den gratis på TPB så får de som köpt loss filmen från kreaktören reklam.