söndag 1 februari 2009

IF-THEN-ELSE Framtidsminister Lars Leijonborg


Tänk(If) om(Else) Leijonborg våran framtidssminister

förstått(if) programmering.Kanske behöver han inte förstå maskinprogrammering men förstå logiken hade umderlättat. Nu när han lagt beslag på forsknings anslagen och ska dela ut dom efter affärsmodell och med det göra universiteten till exportindustrins gödkalvar. Utan en tanke på "IF-THEN-ELSE". Något som verkar genomgående i regeringens politik.

Ur aftonbladets ledarkrönika
Forskarvärlden skyggar för Leijonborgs kalkyler
""Ur textmassorna stiger nämligen främst ett annat budskap: universitet och högskolor ska bli till människo- och varuleverantörer till exportindustrin.Ericssons Michael Treschow har angivit formeln: Det ska råda ”i det närmaste hundraprocentig konvergens i mål och i drivkrafter mellan universitet och näringsliv”.""

Det var alltså planen med att inte berätta i budgeten var forskningspengarna skulle gå. Att universtet och högskolor med forskning skapar framtiden ur fantasi, skaparkraft, upptäckarförmåga och vetenskapliga expriment verkar ha gått våran forskningsminister förbi.

Kjell Höglund - Maskinerna är våra vänner


Vidare skriver Olle Svenning i AB.se
"Idéhistorikern Sverker Sörlin, med sin svårslagna globala utblick, menar att Leijonborg presenterat ”den sannolikt sämsta propositionen för forskning om kultur och samhällsliv”. Ett omdöme som sammanfattar dagens härskande borgerlighet.

Om Lars Leijonborg Forsknings/Framtidsminister mfl plockat med sig en dator programmerare som förstått If-Then-Else och hur man implementerar if then else i sitt framtida tänkande helst innan det når fingrar eller munnen. Så kanske utvecklingen av framtiden inte hade behövt stanna av. Nu när framtidsministern satt stopp för kreaktivt tänkande och det enda viktiga är att det går att få ut en krona ur det som ska forskas fram.

Eller som det lätt förstått förklaras på wiki.
"Conditional (programming)"
If-Then(-Else)
The if-then construct (sometimes called if-then-else) is common across many programming languages. Although the syntax varies quite a bit from language to language, the basic structure (in pseudocode form) looks like this:
"If (condition) Then
(statements)
Else
(statements)
End If"
When an interpreter finds an If, it expects a boolean condition - for example, x > 0, which means "the variable x contains a number that is greater than zero" - and evaluates that condition. If the condition is true, the statement block following the Then is executed. Otherwise, the execution continues in the following block - either in the Else block (which is usually optional), or if there is no Else block, then after the End If.

Om framtidsministern kan få den här programmeringskoden att nå receptorerna i hjärnan så kommer framtiden också se ljusare ut. Gick det att lära regeringen den så skulle inte folk få vänta månadsvis på f-kasse pengarna heller.
Ur dn.se
"Vetenskapens syfte" Håkan Boström
Det är tänkvärda synpunkter. Nytänkande kan inte administreras fram och det gäller egentligen inom all grundforskning. Som Demker påpekar kom man inte på inte elektriciteten genom att forska på bättre stearinljus""
Men kanske finns det ett ljus i tunneln:
Leijonborg tänkbar ny slottsherre.unt.se
Leijonborg het som hövding.poli.blogg
Aha, Leijonborg landshövding i Västmanland?.vlt.se
Lars Leijonborg svarar inte.hd.se
"Olycksbådande, Leijonborg"
Lars Calmfors Professor i internationell ekonomi
och ledamot av Vetenskapsrådets styrelse.
Arne Jarrick Professor i historia.
Aktuellt om programmering
IT-haveri kostar 155 miljoner.dn.se
Tekniska problem på Google.ab.se
Hackade vägskylten - varnar för zombies.ab.se
Köpbojkott.knuff
Köpbojkott 090209-090301.Jens.O
Out Off Line
Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Jan Rume´s Blogg, Svensson, BloggenBent Allians fritt.S Mer intressant Loke
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Jens O sa...

Våra univeritet och högskolor, håller på att konverteras.
De skall inte längre vara en kunskapsbank, för lärande och utveckling. De skall bli till en leverantör, av patent och upphovsrätter direkt till företagen.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Ja eller ännu värre tvingas "forska" på det som redan finns. Dvs ett total stopp på utvecklingen. För Leijonborg tror forskning är som i uppfinnar-jockes värld och det som kommer ifrån forskningen ska vara säljbart direkt. Att det inte är så måste väl vara uppenbart?

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Som det var en statligt understödd utvecklingsavdelning till industrin.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Carl Linnæus gör väl fri varv i graven sin. Att han skulle bli världskändis om han stannat kvar i småland och bundit blomster buketter är det bara framtidsministern som tror.

Jens O sa...

Det blir i praktiken, en skattefinansiering av patent till kommersiella intressen.
En skattefinansierad forskning och utveckling, skall tillfalla nationen och folket, inte låsas in i privata kassaskåp.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Då if then else saknas vid beslut så tror jag knappast dom tänkt så långt ens. Den största risken nu är att massa vettig utveckling och forskning kommer läggas på is. och iom så kommer år av forskning gå förlorad. Slut resultat blir att någon ny forskning inte kommer tillstånd och om ett par år så har Sverige halkat efter i utvecklingen. Det finns en andledning till hur det ser ut idag. Att Sveriges skarpaste skallar har valt att ha det som det är idag skulle väl få våran folkvalde framtidsminister att åtminstone råd fråga innan han helt förstör landets chanser att hävda sig internationellt?

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Kanske bäst att fördjupa "Valt att ha det så"
Enklast är väl att ur kaos föds nya månar. Hater väl nåt fint som crosslinking och möta och blanda kan ge det sido projektet som sen visar sig vara en världs upptäckt.

Jens O sa...

Ett klart exempel på "brain drain".

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Helt klart något att lägga till min serie:
Det ultimata hjärnsläppet!
Reaktionerna har låtit vänta på sig kanske är dagens studenter nöjda över att få vara utvecklare av andras patent och upptäckar glädjen död....