onsdag 13 maj 2009

Misshandel, Utnyttjad, Vanvård, Självmord, Utslagen


Så står det alltid när det rör sig om ett barnhems barn.

Visst är det hemskt? Att det alltid är så varför står det aldrig att Kamprad gjort något bra för dom här barnen? Eller att familjen Bonnier, Rausing eller Stefan H&M Persson fått för sig att göra något positivt för dom här vilsna ungarna? Ja nu ska dom inte göra det för att jag säger det. Såklart ska dom göra det om dom vill det inte för att jag vill det. Men välgörenhet har varit upp på agendan i samma andetag som empati och ansvar. Så lite kan man tycka att något av det återspeglat sig i verkligheten. Tyvärr har jag inte märkt något kanske någon annan har?

Att dom utsatta barnen far illa är det väl ingen som förnekar?
Men inget händer förutom att den politiska debatten alltid handlar om vilken sida som är ansvarig för det inträffade. När ska något göras åt det här? Jag skrev två kommentarer i en Vänsterpartists blogg och i en Folkpartists blogg. Jag lägger ut dom här så kanske ni förstår vad jag menar.Blogg
Tomas Johansson
Uppror är alltid rätt.
Delikatess i Mönsterås när HVB-hem startade

Hej.
Tomas

Svårt att lägga politik i ett barns död och det tar bara fokus ifrån vad det eg handlar om. Saken är att ingen gör att endaste dugg för dom här barnen. Reservera sig mot beslutet är inte att se till så sånt här inte händer. Det är såklart inte ditt fel att det hänt utan vi är alla lika ansvariga.

Det här är ingen isolerad händelse dödligheten bland barnhems-barn och lvu/hvb placerade barn är skyhög. Tar dom inte livet av sig tidigt. Så slutar dom inte vara barnhems barn när de som unga vuxna eller vuxna tar livet av sig.

Klart man ska vara kritisk när ett fel begåtts. Sen får gärna nästa blogg post handla om vad och hur problemet skall åtgärdas. För det finns massor med barn som far illa men inte är döda.... än.

Ta inte åt dig personligt utan vi ska skämmas allihopa för att inget gjorts och inget görs. Åtminstone tills vi börjat göra något för de här barnen.

Mvh
Jonas
-----------------------------------------------------------------------

Blogg
Tobias Krantz
Riksdagsledamot (FP) Jönköpings län. Folkpartiets socialpolitiske talesman och ledamot i partistyrelsen.

Ställ krav på licens för behandlingshem för utsatta barn

Hej
Tobias Krantz

Förut hade jag den bestämda uppfattningen att Folkpartiet var ett humanistiskt parti. Men den tron har du väckt upp mig ifrån. Dina inlägg i SvD var jag inte precis nöjd med. Fast jag måste utgå ifrån att du menar väl.

Så tror du att du klarar av att tänka om lite?

För att:
1.Sänka straffmyndighets åldern på barn skapar inga goda skattebetalare.
2.Få bort "flummet" eller hur du uttryckte dig om barnen som nu tar livet av sig i en rasande takt. Det gör man inte med hårdare tag.
3.Licens är en bra tanke hade dina föräldrar licens? Hade de fått godkänt? Vad för rättigheter ger den här licensen ett barn som far illa trots den?
4.I ditt inlägg på Svd så skriver du så här:
"Unga som begår brott måste få en kännbar konsekvens annars slutar det i värsta fall på Kumla."
Att först van sköta barn och låta dom fara illa utan någon som helst kontroll. Så ska vi sen se till att vi trycker ner dom än mer? När dom inte lärt sig av att få stryk och bli straffade i hvb/lvu hemmen tror du då att om vi spöar dom lite mer så blir det bättre?

Kanske hettade det till lite om kinderna nu när du läste det ovan, och kanske är det bra? För även om du nu blev sur på mig för att det jag skrivit inte alls är det du menar. Men i praktiken är det vad som kommer hända. Så vi kanske kan vara både realister och humanister?

Förslag.
Den här licens idén lägger vi på hyllan en stund. Kanske tills "nanny-x400" kommer i produktion. För det finns inga licens-familjer och du kommer aldrig hitta några. Skulle du göra det så ska du bli rädd för då är de psykopater eller liknande.

Det absolut viktigaste,
Till att börja med. Är att införa ett "socialombud". Som är rikstäckande och har som uppgift att se till barnets bästa. En riks täckande kontrollmyndighet skulle göra socialtjänsten mer jämlik över landet. Det skulle också ge dom här barnen ett skydd. Så att inte ta livet av sig är den enda utvägen som nu. Ett socialombud som besöker hemmen och först pratar med barnen. Utan att familjehems föräldrarna närvarar. Sen när det är klart så kan dom prata allihopa. Det skulle ge dom här utsatta barnen en grundtrygghet som dom nu helt saknar. Något som en licens aldrig kan ge dom.
Att det också är samhälls ekonomiskt riktigt att införa ett socialombud som värnar barnens väl och inte familjens kvallite. Varje självmord har beräknats kosta ca 30 miljoner. Varje människa utan bostad beräknas kosta 600.000:- om året. Du kanske inte har förstått det men det är samma barn som är hemlösa. De har bara blivit äldre.

Att det det var en moderat som drev hemmet som den lilla flickan tog livet av sig hos. och för inte allt för länge sen så var det en socialdemokrats "stryk kontrakt" som var på tapeten. Måste väl visa på att det här inte är en politisk fråga utan en humanistisk eller medmänsklig fråga?

Jag skulle bli glad om du tog till dig det här och kan jag hjälpa till på något sätt så hör gärna av dig.
-------------------------------------------------------------------

"Många tycker säkert att det är märkvärdigt att av de 363 HVB-hem som granskats av socialstyrelsen så fick 308 någon form av anmärkning. Jag blir förvånad av att inte samtliga 363 hem fick det. Olof Risberg på Rädda Barnen säger att flera av hemmen riskerar att förlora sitt tillstånd för verksamheten och det var ju ett kraftfullt uttryck. Under ett år har det skett 15 sexövergrepp och 84 fall av psykisk eller fysisk misshandel."
(Respektera.nu)

Mvh
Jonas

Föreningar som hjälper barn.
Riksförbundet för Samhällets Styvbarn
Respektera.nu
DOM GLÖMDA BARNEN
Föreningen Socialombud.
Mentorerna ett extra skyddsnät

Har skrivit mycket i ämnet
som finns här
Barnens Framtid
Out Off Line
DIGITALT ANALOGT
Avsändaren - en översikt/Varudeklaration

Aktuellt.
Hon är för soft mot sina barn
Kritiserat behandlingshem stänger
Skulle du veta om ditt barn var utsatt? Ser du ditt barn?

Bloggar jag följer:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Allians fritt.S Mer intressant Jens.O Badlands Hyena Mina Moderatakarameller Fridholm.net
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


”Barn som begår brott ska ställas inför rätta”
Publicerat 2009-04-22 00:50
Kd-politiker vill sänka straffålder
Publicerad: 2 oktober 2008, 01.09. Senast ändrad: 27 oktober 2008, 09.17
Bekämpande av ungdomsbrottsligheten

Det första brottet måste också bli det sista
Replik till Jerzy Sarnecki och Björn Fries | Våld mot ungdomarPressmeddelanden

Vem straffar barn som begår brott?
2007-06-04, kl. 09.49

6 kommentarer:

Tobias Krantz sa...

Tobias Krantz sa...
Jonas,

Tack för ditt engagemang. Låt mig försöka klara ut några saker.

För det första. Folkpartiet vill inte sänka straffmyndighetsåldern; det är ett missförstånd. Jag själv står inte heller bakom något sådant förslag.

För det andra. Vårt förslag om nationell auktorisation ("licens") handlar om att ställa tydligare krav på behandlingshemmen när det gäller personalens utbildning, innehållet i vården och säkerhet, exempelvis. Om kraven inte uppfylls ska licensen kunna dras in.

När ett barn blir placerat på ett behandlingshem tar samhället över föräldraraansvaret från föräldrarna. Det gör, menar jag, att vi måste ställa extra högra krav på att den behandling som barnen - samhällets mest utsatta barn - får ska vara professionell och av högsta kvalitet. Något annat är för mig oacceptabelt.

För det tredje. Du efterlyser en kontrollmyndighet som ska granska förhållandena inom den sociala barn- och ungdomsvården. Det är vi många som har gjort under längre tid. Glädjande nog fattar riksdagen i nästa vecka beslut om att Socialstyrelsen ska ta ett samlat ansvar för den sociala tillsynen i Sverige, bland annat när det gäller behandlingshemmen. Det är så nära den kontrollmyndighet som du (och jag) vill ha som det går att komma.

Vill du veta mer om Folkpartiets samlade förslag om den sociala barn- och ungdomsvården, titta gärna in på Folkpartiets hemsida och läs rapporten Ansvaret för de glömda barnen, http://www2.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_4016/ImageVaultHandler.aspx.

Tobias

den 13 maj 2009 12:45

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

”Barn som begår brott ska ställas inför rätta”Publicerat 2009-04-22 00:50

Folkpartiets rättspolitiska grupp: Det behövs fler tvångsåtgärder från polis och socialtjänst mot kriminella barn och unga. När ett barn anmäls för ett brott eller påträffas berusat ska barnet, tillsammans med sina föräldrar, kallas till socialkontoret inom 48 timmar Ansvaret för brott ska kunna prövas i domstol även om gärningsmannen är under 15 år. Sekretessreglerna mellan skola, polis och socialtjänst måste ändras så att skolorna får veta om elever begått brott. Tvångsåtgärder som polis och socialtjänst i dag saknar är nödvändiga för att motverka barns och ungas kriminalitet. Det kommer Folkpartiets rättspolitiska arbetsgrupp att föreslå på partiets landsmöte, skriver Johan Pehrson, gruppledare i Folkpartiet och rättspolitisk talesman.

Mer på dn.se

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Motion till riksdagen
2005/06:Ju533

av Lars Leijonborg m.fl. (fp)


Bekämpande av ungdomsbrottsligheten

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Pressmeddelanden

Vem straffar barn som begår brott?2007-06-04, kl. 09.49

Tobias Krantz sa...

Tobias Krantz sa...
Den rättspolitiska arbetsgruppen har lagt ett förslag som ska diskuteras och fattas beslut om på Folkpartiets landsmöte i november. Men, var någonstans i den text du har klippt in står det att straffmyndighetsåldern ska sänkas?

den 17 maj 2009 20:59

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Tobias Krantz
Menar du att Folkpartiets rättspolitiska arbetsgrupp vill ställa barn inför rätta utan att dom är straffmyndiga ens?

Hur man kan tycka att det är bättre att ställa barn som inte är straffmyndiga inför rätta övergår mitt försånd. Men du är åtminstone tydlig när du skriver.

”Barn som begår brott ska ställas inför rätta”
http://www.dn.se/opinion/debatt/barn-som-begar-brott-ska-stallas-infor-ratta-1.849412

mvh