fredag 12 februari 2010

Socialstyrelsen gör inte sitt jobb!

Ni som läst inlägget innan
och förstått att elförbrukning i hushåll är tämligen lika oavsett storlek på familjen i hushållet. Som också förstått att en likadan middag tar lika lång tid att göra och förbrukar lika mycket el oavsett hur många som sen äter middagen. Ni som också förstått att antal måltider i hemmet är den största skillnaden på elförbrukningen och inte antalet som sen äter maten. Ni har också förstått att det är något som är fel som gör att mormor/farmor eller morfar/farfar ska få klara sig med 50% elförbrukning trots att de äter alla sina middagar i hemmet.


Vems är då felet?
Även om SCB utgår ifrån att en ensam person skulle använda 50% mindre el per månad. Än normalförbrukningen som är ca 300kwh per månad. Det samtidigt som en familj på 7 personer skulle ha en såpass mycket högre elförbrukning som 210kwh per månad. Såklart något som saknar totalt rellevans för skillnaden mellan 1personshushållet och 7personershushållet är inte för annat än antalet fler läslampor för läxläsning och sångläsning till natten en skillnad på några få watt per dygn och nån kwh per månad.Koka potatis tar 40minuter i båda hushållen hur många som sen äter potatisen påverkar inte elmätaren. Inte heller förbrukar TVn mer el om fler ser på den inte heller använder kyl och frys mer el beroende på hur många som bor i en lägenhet. Trots det här felaktiga antagandet av SCB att elförbrukning skulle skilja i mellan storlekar på familjer och inte antal timmar i hemmet. Så är det inte de som gjort fel.Felaktig statistik från
StatistiskaCentralByrån


150kwh 1 -70kwh tot -150kwh
220kwh 2 -40kwh tot -80kwh
260kwh 3 -40kwh tot -40kwh
300kwh 4 normalförbrukning
320kwh 5 +20kwh tot +20kwh
340kwh 6 +20kwh tot +40kwh
360kwh 7 +20kwh tot +60kwh


Så trots att StatistiskaCentralByrån
inte förstår att skillnaden på elförbrukning är beroende på antal timmar i hemmet och inte antalet personer i ett hushåll. Så är det inte deras fel att deras felaktiga statistik används för något så livsavgörande som elförbrukning hos utsatta och mindre bemedlade. Så trots att statistiken är fel så är det inte SCBs fel att garantipensionärer och ensamstående med barn måste få klara sig med mellan 80-150kwh mindre el än normalförbrukningen medans storfamiljer får till lyx konsumtion.

Infected Musroom - One DayFör andledningen till felet beror på att.
Konsumentverket inte har i uppdrag av regeringen att ta fram någon norm elförbrukning. Då elförbrukning under socialtjänstlagen ska bedömas individuellt. Därför tog konumentverket istället SCBs felaktiga statistik och la in i sin broschyr "Koll på pengarna". Så även om konsumentverket saknar "Koll på förbrukningen" och även dom tror att antalet människor är det avgörande för elförbrukning och inte antalet timmar i hemmet. Så spelar det mndre roll för varken deras noll koll eller SCBs felaktiga statistik ska användas som norm för elförbrukning som ska bedömas individuellt (troligen är individuellt synonymt me antalet timmar som spenderas i hemmet oavsett familjestorlek).


När sen socialtjänsten begår lagbrott
Genom att ta felaktig statistik från SCB byter upphovsägare till konsumentverket och gör den till norm bara för att statistiken finns med i konsumentverkets broschyr "Koll på pengarna". Att den felaktiga statistiken finns med i broschyren beror på att konsumentverket inte tar fram någon norm för något som enl socialtjänstlagen ska bedömas individuellt. Kanske bör nämnas att inte heller StatistiskaCentralByrån har i uppdrag från regeringen att ta fram normer för elförbrukning utan de tar fram statistik om så på felaktiga grunder.


Socialstyrelsen är de
som har ansvar för att socialtjänstlagen följs.

Att inte socialstyrelsen skött sitt bemyndigande som fått till följd att felaktig statistik används som norm. Där det enligt socialtjänstlagen är individuella bedömningar ska göras. Det för något som är så livsavgörande som elförbrukning är fruktansvärt illa. Att ensamstående med barn och garantipensionärer ska riskera att få sitta helt utan el utan möjlighet till att förvara eller tillaga varken kall eller varm mat bara för att de misslyckats med att sköta sitt arbete gör det här extra allvarligt.Om vi i Sverige skulle ta våra värst förhärdade brottslingar
och låta dom få klara utan el. Om de skulle få klara sig utan möjligheten till varm mat och utan möjlighet till att förvara mat kallt. Så hade Sverige blivit kallad en diktatur och blivit utkastade ur EU. Men att göra det med dom mest utsatta i samhället så som garantipensionärer och ensamstående med barn verkar det inte finnas några betänkligheter inför. Bara för att man är fattig ska man inte behöva lida och få klara sig med 50% av något som kan anses som en normalförbrukning. Det samtidigt som andra får till lyx konsumtion. Så är det inte dags för socialsyrelsen att vakna och börja utföra det arbete de är satta till att utföra?


Länkar

Om flattr.com
Elräkningar knäcker ekonomin
Elräkningar tvingar folk söka hjälp
Höga elräkningar på väg
Nedskärningarna märks bland hemlösa


Bloggar jag följde:
Ett hjärta rött, Alliansuppropet, Oscar.s, Arvid.F, Den Osynliga Patienten, Allians fritt.S Mer intressant Jens.O Badlands Hyena Mina Moderatakarameller Fridholm.net

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: